Hämmästyttävän hyvin koulutetut koirat

Koirien historia on melko mielenkiintoinen. Kun ihmiset kehittivät elinkeinokseen maatalouden, he muodostivat vakituisia asutuksia perheilleen. Kehityksen yhteydessä koirasta tuli ensimmäinen villieläin, joka kesyyntyi elämään ihmisten kanssa. Koiran ja ihmisen tiedetään ystävystyneen jo yli 10 000 vuotta sitten, mikä on todistettavissa historiallisilla löydöillä.

Koirat polveutuvat osaksi susista ja osaksi myös muista villikoirista – lukuisat risteävyydet takaavat erittäin laajan geeniaineiston, joka näkyy yhä suurina vaihteluina koirien ulkomuodoissa ja erityisominaisuuksissa.

Oletettavaa siis on, että koiraa ei tarvinnut juurikaan metsästä hakea, vaan se itse hakeutui ihmisten läheisyyteen etsimään ruokaa ja kenties suojaakin. Koira on laumaeläin; se sopii hyvin yhteistyöhön, nauttii huomiosta ja on palvelualtis. Se puolustaa laumaansa, on seurallinen sekä uskollinen. Ihmiset ymmärsivät pian koirasta huolehtimisen edut ja niin alkoi yhteistyö, joka jatkuu ja kehittyy yhä.

Koirat näyttivät luontaiset taitonsa vartijana ja metsästäjänä. Myöhemmin, kun ihmiset kehittivät karjatalouden, koirat havaittiin myös mainioiksi paimeniksi. Koiria koulutetaan yhä näihin tehtäviin.

Koulutus perustuu siihen, että koira pitää isäntäänsä lauman johtajana. Koira palkitaan ja sitä kehutaan, kun se on suorittanut tehtävän oikein. Jos tehtävä ei onnistunut, koira jätetään vaille huomiota ja tehtävä aloitetaan uudestaan. Koira ei saa pomottaa isäntäänsä – tottelemattomat koirat kokevat itsensä lauman johtajiksi.

Pohjois-Euroopassa koiria valjastettiin vetämään kuormia, mistä kehittyi matkustusmuoto lumisessa luonnossa, jossa koiran keveys on etuna hevosen painoon verrattuna. Koiran ruokkiminenkin oli yksinkertaista, koska se söi jätteet, jotka jäivät jäljelle isäntäväen aterioista. Turistit maksavat yhä hyvän hinnan aidosta menosta koiravaljakolla.

Koiran käsittämättömän tarkka hajuaisti ei myöskään ole jäänyt ihmisiltä huomaamatta. Koira voidaan kouluttaa etsimään melkeinpä mitä vain. Tulliviranomaiset toimisivat kuin ilman käsiä ja silmiä, elleivät koirat hakisi matkustajien joukosta rikollisia, jotka ovat piilotelleet laukkuihinsa tai vaatteisiinsa laittomia aineita, rahaa, ammuksia tai jemmanneet salamatkustajia kulkuneuvojen onkaloihin.

Opaskoiria on käytetty jo aikapäivät avustamaan näkövammaisia. Eksyneet ja kadonneet ovat myös saaneet kiittää onneaan koiran pelastaessa heidät pahemmalta kohtalolta. Eikä siinä kaikki: koiria koulutetaan jopa haistamaan sairauksia, kuten syöpää tai havaitsemaan potilaan tilan ennen sairaskohtausta, jotta apu saataisiin ajoissa paikalle.

Koira osaa pitää myös hauskaa ja sen täytyy antaa pitää hauskaa, vaikka se olisikin koulutettu työ- tai palvelukoiraksi. Koiran hauskuuksia ovat nouto- tai hakuleikit, vapaa juoksentelu, agility, esteradat ja älykkyyspelit.

Älykkyydestä puheen ollen, koiran viisautta ei pidä aliarvioida. Koirien älykkyydestä on paljon todisteita ja näytteitä. Huomiota ympäri maailmaa on saanut yksi varsin taitava koira nimeltä Jilli, jonka suurenmoisista saavutuksista ja hänen omistajansa kärsivällisistä koulutustavoista voit lukea Jillin kotisivulta.

Jillillä on nykyisin oma kiertueensa ympäri maailmaa, sillä se on oppinut pelaamaan pokeria! Aivan. Rick Caran kertoo, miten hän pitää treeniajan lyhyenä, usein toistuvana ja hauskana leikkinä niin koiralle kuin itselleenkin. Ehkä tämä on paras ohje omiinkin harjoituksiimme. Jos pikkuinen koira oppii pelaamaan pokeria, ei se voi olla liian vaikeaa meillekään, eihän? Vaikka Jilli osaakin pelata pokeria livenä, on meillä ihmisillä sentään edes tietotekniikan tuoma etu – Jilli tuskin osaa vielä pelata nettikasinoilla, mutta meillä siihen on mahdollisuus. Voit alkaa harjoittelemaan pokeri-ilmettäsi peilin edessä tai PokerStarsin sivuilla ­­– Harjoittele usein ja mielekkäästi!

texas-holdem

Jillin tapauksessa kysymyksessä oli heitteille jätetty koira, jonka Caran pelasti kadulta. Hän jatkaa kiertueellaan tiedottamista heitteille jätettyjen koirien kotiuttamisesta. Normaalisti koirien koulutus aloitetaan varhain, jotta koira sosialisoituisi ihmisten kanssa. Ottaessasi kotiin jo aikuisen koiran, ei uudella omistajalla aina ole tietoa koiran taustasta. Koska koirat ovat sopeutuvaisia, ne voidaan kuitenkin opettaa hyville tavoille aikuisinakin oikealla kohtelulla.

Aikuisen koiran koulutuksessa kannattaa kääntyä ammattilaiseen koirankouluttajan puoleen, joka pystyy ohjaamaan koirankäsittelyä kaikille miellyttävään suuntaan. Vaikka hankkisit koiran pentuna, on silti parempi viedä koira kouluun kuin ihmetellä itse pennun kanssa. Kouluttajat pystyvät näkemään koirien potentiaalin eri toimiin tai tehtäviin samalla kun koira oppii tavoille, jotka ovat sekä sille itselleen hyödyksi että iloksi isäntäväelle.

Ihmisen paras ystävä on historiallisesti myös hänen vanhin ystävänsä. Kunnia siitä koirille.