Suomen suosituimmat koirarodut

Suomen Kennelliitto on laatinut listan Suomen suosituimmista koiraroduista. Vuoden 2013 listalta löytyy ykkösenä labradorin noutaja, joka on myös maailman suosituin koirarotu. Ystävällinen ja kiltti – ei sovi vahtikoiraksi, ellei se satu nuolemaan tunkeilijaa kuoliaaksi. Ulkoiluttaessa on muistettava, että sillä on mahtava metsästysvaisto aivan pinnan alla.

Kakkosena suosittujen listalla on metsämiesten suosima Suomenajokoira. Tämä rotu on jalostettu metsästystä varten, ja ilman tämän tyylistä ulkoilua ajokoira turhaantuu ja saattaa käyttäytyä epäsosiaalisesti.

Kolmantena listalla on Saksanpaimenkoira joka on melko suuri kokoinen ja vaatii tarmokkaan isännän. Saksanpaimenkoirat ovat hyvin uskollisia ja viisaita. Niitä käytetään ominaisuuksiensa vuoksi vartiokoirina, suojelutehtävissä, pelastustöissä sekä huumekoirina.

Jämtlanninpystykorva on suosikkina neljäs. Se on Ruotsissa jalostettu suurikokoinen alkuperältään hirvenmetsästykseen tarkoitettu koirarotu, jota yhä käytetään metsästettäessä. Koiralla on erityispiirteenään itsepäisyys, eli sen käsittelyn on oltava johdonmukaista. Nämä koirat kannattaa koulutta asiallisesti.

Kultainen noutaja on viidenneksi suosituin koirarotu. Ne ovat ystävällisiä ja hyväntahtoisia koiria, jotka sopivat hyvin seurakoiriksi, vaikka alunperäinen tarkoitus oli jalostaa metsästyskoira. Koiran turkki tarvii hyvää hoitoa ja aika ajoin niistä lähtee erittäin paljon karvaa, jolloin se olisi harjattava päivittäin.

Listaa jatkuu ja siinä on lueteltu 50 suosituinta koirarotua. Pikaisella vilauksella voi huomata, että Suomalaiset suosivat keskikokoisia koiria, jotka viihtyvät tehtävissä ja selviävät ulkosalla hyvin. Koska Suomessa yhä metsästetään paljon, on siihen sopivien koirarotujen suosio yleistä.