Rottweiler

Saksasta kotoisin oleva rottweiler on harrastus- ja seurakoira. Paimenkoirista lähtöisin oleva koira on saanut nimensä saksalaisen Rottweiler-kaupungin mukaan. Rotu oli toimiva paimen ja vartija, mutta myös oiva matkaseura paimentolaisille. Se on yksi vanhimmista tunnetuista koiraroduista.

Rottweiler on voimakas työkoira. Se on sopusuhtainen, kevyesti liikkuva ja kestävä rotu. Nartut ovat huomattavasti pienempiä kuin urokset, mutta niiden rakenne ei saisi kuitenkaan olla liian kevyt. Ne ovat jänteviä, ryhdikkäitä ja valppaita. Rottweilerin väritys on musta punaruskein merkein. On olemassa myös pitkäkarvaisia rottweilereitä, mutta ne ovat hyvin harvinaisia.

Pohjimmiltaan rottweiler on lapsirakas, ystävällinen ja rauhallinen: se kiintyy helposti läheisiinsä. Rottweiler on kuuntelevainen, ohjattava ja työnhaluinen. Määritelmän mukaan rodun kuuluisi olla myös peloton, itsevarma ja luja, mutta monien muiden palveluskoirarotujen tavoin viime vuosikymmenten aikana rodun luonne on muuttunut pehmeämmäksi.

Rodun lämpimästä ja rakastavasta luonteesta huolimatta on koiraa opetettava tarkasti pennusta pitäen. Rotu on jalostettu suojelukoiraksi ja siksi sen omistajan tarvitsee osoittaa määrätietoisuutta ja selkeitä oppeja.

Terveyden kannalta rottweiler saattaa kärsiä helposti lonkkanivelen tai kyynärnivelen kasvuhäiriöistä kookkaan ruumiinsa vuoksi. Pahat kasvuhäiriöt voivat aiheuttaa koiralle invalidisoitumisen. Perinnöllisyyden lisäksi häiriöiden syntyyn vaikuttavat mm. pennun ruokavalio ja liikkuminen. Monet ihmiselle tavalliset taudit, kuten esimerkiksi syöpä, ovat myös Rottweilereille tavallisimpia sairauksia.