Maailman pienin koirarotu on oletettavasti amerikkalainen munchkin. Pienin yksilö painaa vajaan kilon, kun suurimmat ovat noin 2,3 kiloisia. Rotu kehitettiin seurakoiraksi, ja kokonsa vuoksi se on ideaalinen kaupunkiasunnoissa. Luonteeltaan munchkin on reipas, älykäs ja koostaan huolimatta melko sinnikäs. Rotua tavataan pääasiallisesti Amerikassa.

Jopa pienempi kuin munchkin on Chinese imperial dog, joka on Kiinalainen rotu alunalkaen jalostettu lämmittämään keisarin jalkoja! Yksilö saattaa painaa vain 700g, mutta yleisemmin koirat ovat isompia – suurimmat jopa 9 kiloisia. Kiinassa on jalostettu muitakin minirotuja, kuten pen-lo, joka on kiinanpalatsikoiran ”lelu-versio”. Näitä rotuja ei ole Suomessa.

Pikkukoirista Chihuahua on Suomessakin tunnettu. Sitä tavataan joko pitkä- tai lyhytkarvaisena. Eloisa ja energinen kääpiökoira on rohkeaa – kasvattajan on pidettävä huoli, ettei koirasta tule aggressiivinen pomottaja pienestä koostaan huolimatta.

Suomessa on myös Prahanrottakoiria, jotka luetaan kääpiökoiriksi, ja se on noin saman kokoinen kuin Chihuahua. Nimestään huolimatta tämä rotu käy hyvin seurakoiraksi, sillä se on omaa perhettään kohtaa rakastava ja hellä. Tämäkin pikkukoira on energinen ja valpas – mutta vieraita se kohtaa tietyllä varovaisuudella. Kehittyneestä saalistusviestistä johtuen se jahtaa mielellään oravia ja muita pikkueläimiä.