Mopsi on Kaukoidästä kotoisin oleva hyvin ihmisrakas ja ystävällinen, mutta myös rauhallinen ja oman arvonsa tunteva pieni koirarotu. Mopsit ovat seurallisia koiria ja vaativat paljon huomiota perheeltään. Niiden kanssa on käytävä ripeillä kävelylenkeillä, sillä ne ovat kokoisikseen liikunnallisempia kuin monet muut pienet koirat.

Rotu on helppohoitoinen, sillä turkki hylkii likaa lyhyen karvansa vuoksi. Rotu itsessään on myös hyvin siisti. Karvanlähdön aikaan turkkia on hyvä harjata, mutta trimmausta se ei vaadi. Ainoastaan mopsin nenävekistä ja silmien puhtaudesta on pidettävä hyvää huolta. Mopsin silmät ovat suuret eikä niitä suojele suuri kuono, joten ne altistuvat helposti lialle ja pölylle.

Ruumiinrakenteeltaan mopsit ovat pyöreähköjä ja vantteria. Korvat ovat ohuet ja ne taittuvat eteenpäin. Silmät ovat suuret ja kuono on pieni ja ruttuinen. Rotumääritelmän mukaan mopseja löytyy neljää eri väriä; aprikoosi, keltainen, hopea ja musta.

Mopseista on tärkeää pitää huolta lämpimillä ilmoilla, sillä ne saavat helposti lämpöhalvauksen. Lisäksi kastuessaan ne vilustuvat helposti, joten omistajien on huolehdittava koiransa kuivaamisesta. Hengitysvaikeudet ovat yleisiä mopseilla, etenkin ylipainoisilla yksilöillä sekä koiran kiihtyessä tai jännittyessä.

Mopsit jalostettiin noin 1 400 vuotta sitten mastiffeista ja ne olivat erittäin arvostettuja seurakoiria. Tämän vuoksi kerrotaan, että monilla kuninkaallisilla oli lemmikkeinään mopseja. Suomeen mopsit tulivat noin 1960-luvulla.