Koiran liikuntaa

Jokainen koiran omistaja ymmärtää että koiraa on ulkoilutettava. Koiran kävelyttäminen on yleistä ja siihen on varattu erityisalueita. Vaihtelu virkistää niin koiraa kuin omistajaakin, ja kuten mainittu, koirat pitävät tehtävistä. Jos oma harrastuksesi on metsästäminen, niin on olennaista, että valitset metsästykseen sopivan koiran seuraksesi.

Koiranäyttelyissä koirien tulee osoittaa tottelevaisuutta ja näppäryyttä, joten tärkeä osa näyttelyä on temput ja tehtävät. Näiden sujumiseksi on omistajan hyvä valmentaa koiraa jo hyvissä ajoin.

Vaikka koiraa ei vietäisikään näyttelyyn, ne oppivat temppuja hyvinkin nopeasti ja koiran kouluttaminen niihin on hauskaa puuhaa. Koira tulee palkita säännöllisesti, kun se menestyy tehtävässään.

Koirien varsinainen tottelevaisuus koulutus on erittäin suositeltavaa, sillä se ennaltaehkäisee kiusallisia tilanteita, jos koirasi hyppii vastaan tulijoihin, tai jos sillä on taipumusta karkailemiseen. Jos koirasi pääsee aiheuttamaan vahinkoa, se saattaa tulla kalliiksi korvauksineen. Tottelevaisuuskoulutus eli toko on hyvä aloittaa koiran ollessa noin neljä kuukautta vanha. Kun otat osaa koirasi kouluttamiseen, voit nauttia hyvätapaisesta lemmikistä, ja suhteesi koiraan kiintyy paremmin.

Aivan hauskanpitoa koiralle saattaa antaa esteratakilpailu, jossa harjoitetaan koiran ketteryyttä. Rataan on rakennettu 12–22 estettä, joista osa on hyppyesteitä, osa kontakti esteitä, kuten renkaat ja tunnelit.

Koira tarvitsee leluja, jotka se tunnistaa omakseen. Koiralelun tulee olla turvallinen, ettei se aiheuta haavoja eikä muita vammoja koiralle. Tänän tarkoitukseen saattaa sopia vanhat toffelit, riepunukke tai varsinainen lemmikkieläinkaupasta ostettu koiralelu.