Amerikanbulldoggi

Amerikanbulldoggi on monipuolinen, leikkisä ja aktiivinen koirarotu. Se sopii niin vahtikoiraksi kuin kotiseuralaiseksikin. Amerikanbulldoggi on rakastava, mutta perhettään uhatessa suojeleva rotu. Lajin edustajat ovat reviiritietoisia ja saattavat joskus ilman käskyäkin puolustaa omaa reviiriään.

Rotu on isokokoinen, isopäinen ja vahvarakenteinen. Säkäkorkeus uroksilla on 58–68 senttimetriä, narttujen taas 51–61 senttimetriä. Koko saattaa kuitenkin vaihdella koiran käyttötarkoituksen mukaan. Amerikanbulldoggien jalat ovat erittäin vahvat, kallo on leveä ja posket lihaksikkaat. Se on nopeampi ja ketterämpi kuin englanninbulldoggi, josta se on jalostettu.

Amerikanbulldoggi polveutuu englanninbulldoggeista, joita käytettiin härkätaisteluissa. Härkätaisteluiden loputtua rotua pidettiin vartiokoirana ja karjankasvattajien apulaisena. Vahvuutensa ja rohkeutensa avulla koira saattoi pitää kurissa laumoittain lehmiä tai härkiä.

Kerrotaan myös, että amerikanbulldoggi on muita koiria erittäin paljon terveempi rotu, eikä se altistu sairauksille kuten muut. Perusteina tälle on esitetty hyvä perinnöllinen vastustuskyky ja se, että koira on jalostettu järkevästi. Ainoita sairauksia, jotka ovat tavallisia amerikanbulldoggille ovat lonkka- ja nivelongelmat tai iho- ja silmäsairaudet.

Nykypäivänäkin amerikanbulldoggi on monipuolinen koirarotu. Sitä käytetään edelleen suurriistan metsästyksessä kuin myös tavallisena koti- tai vahtikoirana. Amerikanbulldoggia kutsutaankin hyväsydämiseksi mutta vahvaksi koiraksi, joka on omalle perheelleen rakastava ja kiltti koira, mutta muille arvaamaton ja valmis puolustamaan perhettään millä keinoin tahansa.