Aktiivisia koirarotuja

Koiran hyvinvoinnille on tärkeää liikunta ja jos koira on jalostettu tehtävää, kuten metsästystä tai paimentamista varten, sen on mielenterveytensä puolesta hyvä harjoittaa taitoaan.

Tästä hyvänä esimerkkinä shetlanninlammaskoira. Se on varsin kaunis ja pehmeäturkkinen, mutta luonteeltaan valpas ja viihtyy hyvin tehtävissä, koska se on aktiivinen koira. Myös muut paimenkoirat viihtyvät hyvin ulkona, ne haluavat saartaa ja olla mukana touhussa, joka edellyttää pitkiä juoksumatkoja.

Ajokoirat ovat metsästyskoiria, jotka pitävät pitkistä ulkoilulenkeistä. Etenkin keskikokoisilla ajokoirilla on runsaasti energiaa ja sitä on löydyttävä myös tällaisen koiran omistajalta.

Lapinporokoirat ovat rauhallisia ja tottelevaisia, mutta koska niillä on veressä paimentaminen, ne tarvitsevat seuraa ja tekemistä. Yksinjätetty tylsistynyt porokoira turhaantuu ja saattaa käyttäytyä häiritsevästi, kuten haukkuen tai rikkoen sisätiloja. Tästä syystä on muistettava, että koiran käytös on sen isännästä riippuvaa, eli koiran tarpeita on muistettava, jos sen haluaa käyttäytyvän sosiaalisesti.

Pystykorvat ovat yleisesti terhakkaita koiria, jotka viihtyvät ulkosalla ja tarvitsevat paljon liikuntaa. Näiden koirien rakenne on usein edullinen juoksuun ja kaivamiseen, jota niiden on annettava harjoittaa siihen sopivalla alueella. Jos puutarhasi on arvokas sinulle, harkitse tarkoin, otatko koiran, jonka vaisto on kaivaa monttuja.